Stap je wekelijks op de mat om even bij te komen? Zie je het als een rustpunt in je schema? Het moment om je spieren rekken en het skelet uit te lijnen? Om je meer te verbinden met je binnenwereld? Leniger te worden? Je steviger te voelen? Dat is mooi! Er zijn tientallen heel legitieme redenen om yogales te volgen. Én om yoga mee naar huis te nemen en zelf te gaan oefenen
Want
Er was bijvoorbeeld eens een tijd dat je het heel irritant vond om te doen wat een ander, denk je moeder, denk je schoolleraar, denk een willekeurige ‘beterweter’, je vertelde. Zelf doen! Het was leuker en spannender om het zelf uit te zoeken, met vallen en opstaan zien hoe de dingen voor jou (gingen) werken. Als peuter bevrijd uit de luiers waren dat de letterlijke stapjes naar zelfstandigheid, in de puberteit waren dat de figuurlijke.
Hoe zit dat nu je volwassen bent?
En dan komt er een tijd dat je besluit dat je iets nieuws wilt leren of iets ouds wilt afleren en dat je op zoek gaat naar de juiste leraar of begeleider. Of het nu gaat om het onder de knie krijgen van een nieuwe taal, muziekinstrument, sport, of yoga ‘doen’, de motivatie is er, het komt deze keer uit jezelf. Dus dat is een fantastische start en als het klikt met je leraar zul je je ontwikkelen. Maar iets onder de knie krijgen en vooral het ‘je eigen maken’, vraagt altijd ook om, jawel, ‘zelf doen!’. En in het geval van yoga is jouw lichaam precies de juiste leraar.
Hoe ga je dit aanpakken?
Thuis oefenen! Je hebt niet meteen alle critical alignment tools nodig. Een stripje is fijn en een goede basis.
Zoals bij alles begin klein en experimenteer de eerste week met wat voor jou werkt en dus haalbaar is:
– Neem eerst één extra oefenmoment naast je wekelijkse les, met één of twee oefeningen.
– Zet een timer van bijvoorbeeld 5 (kan ook langer) minuten per oefening
– Doe één oefening (bijvoorbeeld stripje) een aantal weken achter elkaar zodat je resultaat kunt voelen
– De tweede oefening varieer je bijvoorbeeld door te kiezen waar je zin in hebt
– Zoek een rustige, liefst steeds dezelfde, plek op
– Geef jezelf de ruimte om het niet goed te hoeven doen en onwetend te zijn en toch te doen
– Vraag in de les advies als je tegen iets blijft oplopen waar je onzeker over bent
– Zie het niet als iets dat Moet maar iets dat je jezelf Geeft, je Mag die tijd ervoor Nemen
Leraar
Nu ben jij de leraar en hebt de touwtjes in handen. Integreer de techniek uit de lessen, kijk of je het snapt en sta open voor wat je nodig hebt. En er zullen aanknopingspunten voor ontwikkeling op metaniveau voorbijkomen: wat doet stilte met me, wat gebeurt er als ik niet begeleid word, wat gebeurt er bij ongemak en hoe ga ik er vervolgens mee om? Heb ik daar een oordeel over? Welke woorden geef ik daaraan?
En hé, misschien vind je het lastiger alleen, opeens bewust een beetje overgeleverd aan jezelf. Ja, zo kan het voelen. En dat is niet verkeerd want
Best heel leerzaam!
Geef een reactie