Hoe zijn deze woorden met elkaar verbonden en wat hebben ze gemeen? We gebruiken ze in allerlei context maar in dit geval wil ik het hebben over hoe we ze kunnen ervaren.
Stil. Met heel veel rumoer om je heen kun je stilte ervaren, op een heel rustige plek merk je soms de drukte in je hoofd op. Met een hoofd dat de hele dag door informatie verwerkt is het niet vreemd dat een deel van die input voorbij komt drijven op het moment dat je niets doet en dat dat precies is wat je met meditatie tegenkomt (terwijl je juist stilte wilt). Meditatie is daarom niet per definitie een manier om rustig te worden – al kan het dat effect zeker hebben – maar eerder een manier om onder ogen te komen wat zich van binnen afspeelt.
Stabiel. Ook wel stevig. Te midden van een chaotische toestand kun je je verbazingwekkend stabiel voelen en in een rustige situatie plotseling wankelen. Dat betekent niet dat het niet makkelijker is om in een stabiele omgeving je stabiel te voelen, maar het betekent ook niet dat je je niet (enigszins) stabiel kunt voelen als er van alles om je heen gebeurt wat anders is dan je gewend bent. Het gaat er vooral ook om in hoeverre de gebeurtenissen je ontregelen.
Sterk. Ook wel krachtig. Ook hier is er geen absolute waarheid over wie/wat sterk is en wie niet. Wie zware gewichten kan tillen zal al gauw sterk genoemd worden maar de ervaring van je sterk voelen kán met het aantal kilo’s dat je presst of swingt te maken hebben maar hoeft niet per definitie daarmee samen te hangen. Haal je je zelfvertrouwen bijvoorbeeld uit het oplossen van ingewikkelde sommen dan zal dat je sterk doen voelen en fysieke kracht kan ook gevonden worden in een stukje zwemmen.
Critical Alignment Yoga. In CAY brengen we deze begrippen samen in de basis van de methode. Stil zijn we in de aandacht die we brengen naar ons lichaam, het pas op de plaats maken en vertragen, en ook in de observatie van hoe onze aandacht en (relatieve)stilte steeds verandert. Stabiel in het geduldig oefenen in uitlijning van het lichaam, bot voor bot, ontspanning samen met aanspanning en daarbij steeds weer geconfronteerd met onze voorkeuren. Sterk in wat er mag ontstaan vanuit aandacht en ontspanning, het gevoel dat je letterlijk en figuurlijk op/in jezelf terug kunt vallen, het vertrouwen dat je lichaam voldoende kracht herbergt maar dat de bronnen soms op een andere wijze aangeboord moeten worden.
In deze lijn van stil naar stabiel naar sterk versterken de begrippen elkaar en verruimen je ervaring van verbinding: naar binnen en naar buiten toe.
En een vierde mooie toegevoegde S zou kunnen zijn: Speel ermee!
Lisette Erdtsieck / Oefenruimte voor Yoga
Geef een reactie