(Al heb je er eigenlijk geen tijd voor)

 

Laten we aannemen dat je meer yoga zou willen doen.
Of althans enkele van de houdingen wat beter onder de knie krijgen
Of het contact met je lichaam wat vaker en bewuster opzoeken
Want dat wil je toch?
Ik?
Ja jij!
Al denk je dat je er geen tijd voor hebt.

Het belang van een heldere motivatie

Je gaat misschien één keer per week naar een les. En nu heb je besloten ook zelf te gaan oefenen, thuis, tussen al je spulletjes en schema’s, met misschien een gezin om je heen of een geliefde of een huisdier of 100 andere dingen die op je te wachten. Allemaal even ontzettend belangrijk. Ze vragen je aandacht terwijl jij je yogasessie plant. Ze leiden je af als je je matje klaar legt. Ze fluisteren in je oor dat je je tijd beter kunt besteden.

Jezelf de vraag stellen wat je motiveert om naar die ene yogales per week te gaan geeft helderheid en vormt een goed uitgangspunt voor je eigen oefensessies.

Je wilt bijvoorbeeld soepeler worden of leniger of sterker, je wilt van de pijn in je rug af, je zou jezelf wel eens wat meer rust gunnen, meer balans, je wilt contact maken met je lichaam, je houding verbeteren, je wilt ‘iets’ doen voor je lichaam, je zou heel erg graag op je kop kunnen staan, je wilt gewoon ontspannen, en ook een beetje inspannen. Bedenk er zelf maar een paar…
Wat motiveert je?

Bovengenoemde voorbeelden zijn allemaal goede redenen om naar yogales te gaan én allemaal goede redenen om zelf te oefenen. Want thuis kan het ook nog eens in je eigen tempo en op je eigen manier en met een eigen greep uit de oefeningen. Zodat je dat waar je naar op zoek bent in de yoga niet alleen in de les maar ook gedurende de rest van de week kunt blijven voeden en voelen. Zo wordt je eigen inbreng ook groter.

Je begrijpt dit. En toch….

Maak het overzichtelijk

Ik las ergens, in een grappige blog over afvallen, dat diëten vaak de mist in gaan omdat we teveel in één keer willen veranderen. Je begint gedecideerd en fanatiek, geen suiker, geen vet, geen koolhydraten, maar muesli, speltcrackers, zilvervliesrijst en groenten. En sporten. Op tijd naar bed. Wat voel je je gezond!
En dan komt de dag dat de motivatie uitgewerkt lijkt. Je bent moe, of gehaast, gestrest, verdrietig misschien, en je moet al zoveel van jezelf, en van anderen… Je stopt maar even met je afvalschema (lees: oefenschema). Het lijkt opeens allemaal een brug te ver.

En dan begin je op een mooie dag weer, omdat je immers toch iets wilde veranderen aan je eetgewoontes. En dan… stop je weer. Zo kan het ook gaan met de sportschool, met hardlopen, met allerlei hartstikke goede voornemens, en met yoga.

Maar onthoud… yoga is leuker dan diëten! En minder eentonig dan de sportschool! En minder blessuregevoelig dan hardlopen!
Tien minuten yoga per dag is al de moeite waard. Genoeg om jezelf op te laden

Begin vooral bescheiden

Begin klein. Eerst één of twee oefeningen. Niet meer dan tien minuten.
Maar wel elke dag.
Nou goed, je geeft jezelf een dag pauze in de week.
Begin je bijvoorbeeld twee keer per week met oefenen, dan stel je het makkelijk uit naar een andere dag. Als je elke dag even oefent omdat je dat nou eenmaal met jezelf hebt afgesproken, dan stel je niets uit, want het moet toch.
Pas als dit klein oefenen een vast onderdeel van je dag is geworden, breid je het programma uit met nog een oefening. Houd dit minstens een maand vol voor je nog iets toevoegt. Anders wordt het snel weer teveel.
Zie wat die paar oefeningen met je doen!
Sta jezelf naast één vaste oefening wat variatie toe in de andere oefeningen.
Zo bouw je op tot een werkbaar schema.

Geef jezelf structuur, niemand anders doet het

Het is raadzaam een vast tijdstip te kiezen (en een vaste tijdsduur) waar je in geval van nood vanaf kan wijken. Ook hiervoor geldt: laat je niet in de war brengen door uitstelgedrag! Je had een motivatie, weet je nog?
Dit betekent niet dat je meteen ’s ochtends zou moeten oefenen. Als jij weet dat je altijd rond 17.00 uur in de middag het rijk alleen hebt, of het best ontspant, of het misschien wel het meest nodig hebt, dan maak je daar je oefentijdstip van.
Het is belangrijk dat je er achter komt wat werkt voor jou.

Een vaste plek is ook prettig. Je rolt daar je matje uit, of misschien ligt er een kleed waar je op kunt oefenen. (Een bed betekent slapen, dus dat zou ik niet aanraden.)
Elke keer als je op die plek komt zal je je weer makkelijker focussen op de oefeningen en je aandacht naar binnen kunnen richten. Ook als je eerst wat spullen aan de kant moet schuiven. Het hoeft geen grote ruimte te zijn. Als je er maar kunt liggen, en misschien staan, of zitten, dat ligt aan de oefeningen die je kiest.

Kortom … waarom niet?

* Kies je motivatie en houdt deze voor ogen als je ook eens geen zin hebt.
* Kies één of meerdere oefeningen die je stimuleren en die je goed doen. (je hoeft ze niet perse heel leuk te vinden)
* Wees vriendelijk voor jezelf tijdens het oefenen, je oefent!, dus ook als het even niet beter lijkt te gaan.
* Begin klein, een minuut of tien per dag. Met één of twee oefeningen die je (niet on)prettig vindt.
* Kies een vaste plek en een vast tijdstip, waar eventueel een keer vanaf geweken kan worden als de omstandigheden dat vragen.
* En: maak er jouw eigen programma van. Je kunt ervoor kiezen om muziek te gebruiken of in stilte te oefenen, maar wel met al je aandacht.

Gun het jezelf