Het is zomervakantie. Ik heb dagen in de Spaanse Pyreneeën doorgebracht en nu is het camperbusje gestationeerd in een bosje zo’n beetje óp het strand aan de kust van Frankrijk. Het is fijn, ik zie prachtige landschappen, het ruikt lekker, de zon schijnt regelmatig en ik ben omgeven door lieve mensen en honden. Aan yoga kom ik niet toe, aan mediteren ook niet… Dat is misschien niet zo slim en zo nu en dan hoor ik een stemmetje in mijn hoofd dat roept dat ik het wel moet doen, vooral nu ik alle tijd heb, maar ik luister er niet naar. De schamele pogingen die ik doe laat ik graag weer verstoren. Gelukkig kan ook het loslaten van wat je gewend bent te doen in zo’n periode goed en ontspannend doorwerken, zowel mentaal als fysiek! In dat andere landschap te zijn en te bewegen, en te genieten van wat je tegenkomt.
Maar…
Tegelijkertijd is het ook zo dat door verandering van omgeving en ritme, temperatuur, het reizen( in mijn geval veel autorijden), slapen in andere bedden, skelet en spieren op een andere manier uitgedaagd worden dan in de ‘normale’ dagelijkse gang. Denk aan hoe stijf je je kunt voelen als je na een lange rit uit de auto stapt, of hoe je onderrug protesteert, of je wordt wakker met een stijve nek omdat je lang in dezelfde houding hebt gezeten, en je slaapt minder goed door de warmte. Dan kan het helpend zijn enkele makkelijke oefeningen die we ook in de critical alignment les vaak oefenen achter de hand te houden. Je kunt ze allemaal heel goed tussendoor en relatief snel uitvoeren.
Een aantal tips
- Natuurlijk stipt op nummer 1: het stripje. Makkelijk om te buigen en in een koffer of reistas te proppen. Werkt echt helend voor het bewegingsapparaat, hoe of waar dan ook. Je kunt als je de ruimte hebt op de dubbele strip gaan liggen en afrollen of een tijdje stil blijven liggen. In de auto kun je hem bijvoorbeeld dubbelvouwen in je onderrug (rolletje kan natuurlijk ook), of in de lengte tussen de schouderbladen brengen. Vaak werkt het niet de lus van een dubbelgevouwen strip zittend in de auto achter het hoofd te brengen zoals we liggend doen, omdat het hoofd vaak leunt tegen het stoelelement dat iets naar voren staat, waardoor je hoofd met strip nog meer naar voren wordt geduwd. Dus achter het hoofd de strip enkel brengen of vanaf de nek naar benden. En zoals altijd geldt: mocht de druk te intens voelen, ook een enkel stripje doet zijn werk.
- En dan meteen op nummer 2 (bijvoorbeeld even bij een benzinepomp, maar ook als je langere tijd geslenterd hebt werkt het goed): stevig staan, vuisten in de onderrug plaatsen en bekken en lendenwervels naar voor duwen, terwijl de benen gestrekt blijven. Zo buig je een stukje naar achter, met de kin naar de borst of als dat goed voelt het hoofd mee naar achter laten bewegen. Denk dat je vooral omhoog wilt en vanuit daar naar achter. Ik pas deze zelf heel vaak toe, werkt geweldig!
- Nummer 3 is ook fijn: staan met voeten stevig, met een uitademing breng je de armen gestrekt omhoog, haak je de vingers in elkaar en draai je de handpalmen omhoog. Adem rustig in en uit. Vanuit die lange rechte staande houding buig je om beurten naar links en rechts terwijl beide voeten heel stevig op de grond blijven staan. Neem de tijd om de strekking te laten ontstaan.
- Nummer 4: doe deze niet te snel en check hoe je (onder)rug voelt, als je met je romp naar voren buigt, in eerste instantie met gebogen benen, en dan steeds verder naar beneden en je romp laat uithangen over je benen. Je kunt je ellebogen vastpakken, maar ook je armen loslaten hangen en vervolgens rustig van links naar rechts wiegen. Eventueel, als het goed voelt, de benen wat meer strekken. Als je omhoog komt is het raadzaam je benen weer wat te buigen.
Ik wens jullie een mooie voortzetting van de zomer!
Bedankt Lisette, dit is een stimulans om nu thuis ook eens mijn matje te pakken en te gaan oefenen. Volgende lange autorit neem ik mijn stripje mee. Groetjes Brigit